Вчені розробили штучний язик для вимірювання гостроти

0
98 views
Вчені розробили штучний язик для вимірювання гостроти

Китайські вчені створили штучний язик, який може сказати: «Так, це гостре!»

Гелевий «чилі-метр» забезпечує швидке і точне вимірювання гостроти, позбавляючи дегустаторів від необхідності витримувати пекучий смак і потенційно революціонізуючи контроль якості в харчовій промисловості.

Взявши за основу здатність молока заспокоювати печіння в роті, дослідники зі Східно-Китайського університету науки і техніки (ECUST) розробили новий біонічний язик, змішавши сухе молоко, акрилову кислоту і хлорид холіну в м’який, гнучкий гель.

Цей механізм натхненний реальним явищем, при якому молочні білки зв’язуються з капсаїцином — сполукою, що відповідає за гостроту перцю чилі — тим самим зменшуючи відчуття печіння, згідно з дослідженням, опублікованим в журналі ACS Sensors.

Так само капсаїцин прикріплюється до молочних білків гелю, набухаючи в об’ємні скупчення, які блокують рух хлоридних і водневих іонів. Результуюче зниження електричного струму дає готовий еталон для точних вимірювань температури.

Команда «пробувала» вісім різних сортів перцю чилі, створивши шкалу гостроти від 0 (м’який) до 70 (надзвичайно гострий). Потім результати були порівняні з оцінками, зробленими кваліфікованими експертами з сенсорного аналізу.

Згідно з дослідженням, рейтинг, складений штучним язиком, майже повністю збігався з людським консенсусом, що свідчить про його надійність.

Цей винахід може створити «потужну платформу для майбутніх застосувань, що передбачають використання рухомих гуманоїдних роботів і портативних пристроїв для контролю гостроти смаку», зазначають дослідники.