Чим небезпечна забруднена вентиляція
Система вентиляції потребує періодичного очищення. Ігнорування цього правила призводить до утворення на внутрішній поверхні труб для відведення повітря жирної плівки, покритої пилюкою і брудом. Вона дуже легко займається, тому перевірка пожежної інспекції передбачає обов’язковий огляд системи вентиляції. Щоб уникнути фінансових санкцій та створити комфортні умови для відвідувачів і персоналу, слід періодично оглядати систему та у міру необхідності очищати її від жиру та бруду.
Як правило, чистка вентиляції в ресторані проводиться не рідше 1 разу на квартал. Але при інтенсивному використанні кухні збільшується навантаження на систему. У таких випадках доцільно обрати іншу періодичність процедури.
Ще один мінус нехтування вимогами щодо очищення вентиляції полягає у появі у приміщенні сторонніх запахів. Занедбана система не в стані ефективно виконувати поставлені перед нею завдання. Тому не лише кухонні працівники, але й гості закладу будуть відчувати неприємні аромати, що негативно вплине на кількість відвідувачів.
Також потрібно враховувати, що жир у поєднанні з брудом та пилюкою створює ідеальне середовище для розвитку мікроорганізмів. Під впливом пари кіптява перетворюється на жирову субстанцію, яка стікає по витяжці донизу та може потрапити у готову страву.
Тривалість процедури та ціна питання
У середньому чистка вентиляції в ресторані, якщо площа кухні не перевищує 30 кв. м, займає 4 години. З них 2 години триває підготовка та 2 відводиться на саму процедуру та прибирання. Також багато залежить від рівня забрудненості системи. Якщо її внутрішні поверхні покриті застарілим жиром, то може виникнути потреба у проведенні додаткових процедур.
Вартість послуги залежить від наступних факторів:
- довжини труб для відведення повітря;
- розмірів вентиляційного короба;
- типу вентиляції (кругла або прямокутна);
- кількості зонтів;
- умов доступу до вентиляційних каналів;
- висоти, на якій розміщені труби.
Також слід враховувати рівень забрудненості системи.
Особливості чистки вентиляції у закладах громадського харчування
Процедура розпочинається з відеоінспекції, суть якої полягає у введенні в систему камери, що дозволить побачити реальний стан та ступінь забруднення обладнання та повітряної траси.
Наступний етап – підготовка «фронту робіт». З кухні потрібно забрати посуду та продукти. Обладнання та меблі, які неможливо перенести, слід накрити поліетиленовою плівкою. Чистка жирових зонтів в деяких випадках передбачає їхній демонтаж.
Далі виконується обробка усіх поверхонь та елементів системи вентиляції піною зі спеціальною діючою речовиною. Склад рідини підбирається в залежності від рівня забруднення, а також особливостей матеріалу, з якого зроблені зонти і елементи витяжних систем.
Нанесена на поверхню піна поступово розчиняє жирові маси, перетворюючи їх на желеподібну речовину. Її легко змити водою під тиском у каналізацію, яка після завершення процедури промивається спеціальним апаратом. У кінці всі поверхні проходять обробку дезінфікуючим розчином.
Чистка гідрофільтра передбачає використання спеціального механізму, який виробляє піну температурою до 60 градусів. Для видалення застарілих жирових відкладень знадобиться не менше 30 хвилин. Після цього стінки системи чистять щітками, які рухаються з великою швидкістю. Для очищення вентиляційних коробів оптимально підходять пневмощіточні машини, що виключає розповсюдження пилу у приміщенні.
Таким чином виконується професійне чищення системи вентиляції у закладах громадського харчування. Звертайтеся до спеціалістів, щоб отримати якісну послугу чистки вентиляції.