Похмелитися на вихідних можуть не лише люди. У статті, опублікованій у середу, дослідники біології та дикої природи стверджують, що вживання алкоголю у тваринному світі, ймовірно, набагато більш поширене, ніж прийнято вважати. Але ми все ще багато чого не знаємо про це, в тому числі про те, чи є тварини, які активно шукають кайфу.
У дикій природі не бракує історій про тварин, які виглядають п’яними, від шимпанзе до слонів і різних видів птахів. Але хоча відомо, що деякі тварини регулярно поглинають багату на алкоголь їжу, наприклад, кедрова восковиця та птахи малинівки, явище вживання алкоголю серед диких тварин, як правило, вважається рідкісним та ізольованим. Еволюційний біохімік Метью Керріган та його колеги кажуть, що це припущення не витримує критики, якщо поглянути на картину ширше.
“Я не здивуюся, якщо ми виявимо, що люди – не єдині тварини, які мають неврологічні та психологічні переваги від вживання етанолу”.
По-перше, той вид алкоголю, який люди регулярно вживають, етанол, існує вже давно. У природі він утворюється шляхом ферментації дріжджовими грибками цукрів, які зазвичай містяться в нектарах і фруктах. За словами дослідників, молекулярні дані свідчать про те, що дріжджі виробляють етанол щонайменше 100 мільйонів років. І сьогодні джерела етанолу можна знайти майже в усіх типах екосистем. Подібно до напоїв у барі, деякі ферментовані фрукти мають набагато вищу концентрацію алкоголю, ніж інші; ці фрукти, як правило, ростуть у більш тропічних частинах світу.
“Починаючи з крейдяного періоду, м’ясисті фрукти були багатим на цукор ресурсом для ферментативних дріжджів і природного виробництва етанолу. Таким чином, включення етанолу в раціон тварин, ймовірно, є настільки ж давнім”, – пишуть дослідники у своїй статті, опублікованій в журналі Trends in Ecology & Evolution.
Ще одним доказом є те, що деякі тварини еволюціонували, щоб краще справлятися з алкоголем. Основні гени, пов’язані з ферментами, які дозволяють живим істотам розщеплювати етанол, існують давно, можливо, ще до появи дріжджів, але деякі тварини, які регулярно харчуються нектаром і фруктами, роблять це більш вправно. Люди, шимпанзе та горили, зокрема, мають важливу мутацію, пов’язану зі специфічним шлунковим ферментом, тоді як у деревних землерийок, схоже, покращився фермент, пов’язаний з алкоголем, що виробляється їхньою печінкою. Ще одне дослідження, опубліковане цього тижня, виявило, що східні шершні можуть споживати необмежену кількість алкоголю без жодних негативних наслідків. Ці адаптації вказують на те, що вживання алкоголю є досить поширеним явищем принаймні для деяких представників дикої природи.
Хоча вживання алкоголю у тваринному світі може бути більш поширеним, ніж ми думаємо, все ще залишається багато запитань без відповідей, кажуть дослідники. Наприклад, яким би веселим для нас не був напій у барі, для тварин у дикій природі потенційний інтоксикаційний ефект, ймовірно, був би небажаним аспектом, оскільки це погіршило б їхню здатність захищатися від небезпеки або втікати від неї. Тож постає питання, чому тварини взагалі тяжіють до споживання багатих на алкоголь продуктів.
Невідомо, чи можуть дикі тварини взагалі визначити, чи є алкоголь у їхній потенційній їжі, наприклад, що знижує ймовірність того, що тварини навмисно обирають таку їжу. Ферментовані фрукти також менш калорійні, ніж їхні неферментовані аналоги, а це означає, що вони не мають властивої їм поживної переваги. Але, можливо, ці фрукти просто є найкращим варіантом для деяких тварин на даний момент або мають інші харчові переваги, які варті будь-яких компромісів (наприклад, фрукти з високим вмістом алкоголю, ймовірно, все ще містять багато цукру). Інші тварини можуть використовувати етанол з лікувальною метою, наприклад, плодові мухи, які відкладають яйця в багатому на спирт середовищі, щоб захиститися від паразитів.
І так, для тих, кому цікаво, можливо, що деякі тварини відчувають ейфорійний кайф, який відчувають люди, коли п’ють, і активно шукають цю їжу, незважаючи на ризики.
“Я не здивуюся, якщо ми виявимо, що люди – не єдині тварини, які мають неврологічні та психологічні переваги від споживання етанолу. Щодо того, чи мотивує це їх шукати його – це хороше питання”, – розповів Gizmodo Керріган, професор Коледжу Центральної Флориди.
Далі Керріган та його колеги планують дослідити, як нелюдські примати взаємодіють з алкоголем, зокрема, який вплив алкоголь може мати на поведінку та соціальне життя цих тварин. Вони також сподіваються краще зрозуміти хімізм метаболізму алкоголю в організмі тварин.
Особисто я наступного разу, коли побачу кедрівку або малинівку, які дзьобом заглибилися в ягоди, що перебродили, обов’язково висловлю їм своє співчуття – ми всі через це пройшли, приятелю.