Команда дослідників з Університету Коч у Туреччині розробила крихітний датчик, який може відстежувати свіжість багатих білком продуктів, таких як м’ясо, курка та риба, у режимі реального часу та надсилати дані на ваш смартфон. Пристрій має потенціал революціонізувати спосіб контролю та керування свіжістю їжі. Ось подробиці…
Дослідники з Університету Коч розробили революційний датчик для моніторингу свіжості їжі в реальному часі
Світ залежний від купівлі речей. Ми купуємо занадто багато їжі, одягу, електроніки та всього іншого, що нам не потрібно. Це проблема, оскільки витрачається даремно ресурси та сприяє зміні клімату. Наприклад, щороку одна третина всієї їжі, виробленої в усьому світі, втрачається або викидається. Це приблизно 1,4 мільярда тонн їжі.

Окрім економічних та екологічних витрат, харчові відходи також становлять ризик для здоров’я. Коли їжа псується, у ній утворюються шкідливі бактерії, які можуть спричинити харчове отруєння. Харчове отруєння може викликати нудоту, блювоту, діарею та інші симптоми. У деяких випадках харчове отруєння може призвести до летального результату. Не завжди легко визначити, коли їжа зіпсувалася. Деякі продукти, як-от м’ясо та птиця, можуть добре виглядати та пахнути, навіть якщо вони заражені шкідливими бактеріями.
Досі звичайним людям було важко виявити гниття їжі. Однак новий датчик, розроблений дослідниками з Університету Коч, спрощує це будь-кому. Датчик невеликий і доступний за ціною, його можна прикріпити до будь-якої харчової ємності. Коли датчик виявляє, що їжа починає псуватися, він надсилає сповіщення на ваш смартфон. Таким чином, ви завжди можете знати, коли їжа більше не безпечна для споживання.
Дослідники випробували свій датчик на упакованих курячих грудках і стейках з ребра, щоб продемонструвати реальне застосування пристрою. Зразки м’яса зберігалися в різних умовах: у морозильній камері, у холодильнику та при кімнатній температурі. Протягом трьох днів ємність датчика, який контролює зразки кімнатної температури, зросла, що вказує на те, що біогенні аміни виділяються з м’яса, коли воно псується. Це, кажуть дослідники, вказує на те, що датчик ефективно виявляв псування.
«Ми протестували датчик, використовуючи зразки курки та яловичини, які зберігалися в різних умовах зберігання, щоб продемонструвати реальне застосування датчика», — сказали дослідники. «Датчик продемонстрував надійну роботу, так що псування продуктів було передбачено під час триденного вимірювання за допомогою миттєвих показань датчика за допомогою мобільного телефону. На третій день зразки, що зберігалися при кімнатній температурі, показали 700% зміну реакції датчика порівняно зі зразками, які зберігалися в морозильній камері, що доводить роботу датчика для виявлення псування».
Новий датчик все ще перебуває на ранніх стадіях розробки, але він має потенціал кардинально змінити спосіб моніторингу та керування свіжістю їжі. Якщо це буде успішно, це може допомогти зменшити харчові відходи та підвищити безпечність харчових продуктів у всьому світі.